In Deinze werd in mei 2022 de Jacques Roggebrug geopend ter ere van de voormalige voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité. De fietsersbrug is het architecturale sluitstuk van de fietssnelweg F7 tussen Gent en Waregem. De slanke stalen structuur overbrugt met zijn lengte van ca. 42,5m de Volhardingslaan N35 en werkt op deze manier een zwart punt in het fietsnetwerk weg.
De Jacques Roggebrug maakt deel uit van een groter project: een fietssnelwegtraject van 600m lang, ingepast naast de verhoogde spoorweg. Het volledige traject werd op hoogte uitgevoerd door middel van grondconstructies in gewapende grond en omvat drie stalen fietsbruggen, waarvan de Jacques Roggebrug de meest prominente is.
Drie bruggen
De drie bruggen zijn ontworpen volgens dezelfde principes, die streven naar slankheid, lichtheid en transparantie en waarbij fietscomfort en -beleving centraal staan. Het dwarsprofiel van de bruggen werkt als een eenvoudige ‘gevouwen’ staalstructuur waarbij brugdek en leuning naadloos in elkaar overlopen. Door de stalen borstwering te laten werken als dragende structuur blijft het geheel slank. Aan de zichtzijde van de brug wordt de borstwering opengewerkt door middel van een gradiënt aan perforaties die het spanningenverloop in de brug volgen: kleine perforaties aan de oplegpunten evolueren geleidelijk aan naar maximale openheid in het midden van de overspanning.
De geperforeerde brugwand is beeldbepalend voor de architectuur van de drie bruggen en speelt een centrale rol in de beleving van het kunstwerk, zowel voor de fietser als voor de waarnemer op afstand. De fietser ontdekt vanop de brug de omgeving door de open waaierende mazen van het net. Overdag is de fietser daarnaast getuige van een spel van geprojecteerd licht en schaduw op het brugdek door de zuidelijk oriëntatie van de geperforeerde borstwering. ’s Avonds en ’s nachts licht de brug, door middel van de geïntegreerde LED-verlichting, op als een nieuw baken voor Deinze.
Tekst: Tom De Soete
Meer info